2011 m. balandžio 13 d., trečiadienis

Macroeconomics

Ką tik pasibaigė makroekonomikos kursas, tad kol dar švieži įspūdžiai – pasidalinsiu. Tai turbūt pats geriausias kursas pirmaisiais studijų metais, kurį veda visų mėgstamas dėstytojas iš Danijos – Morten Hansen (taip pat jis dėsto Mikroekonomiką ir Statistiką), kuris yra neabejotinai profesionalas savo srityje ir turi puikų humoro jausmą . Pats kursas trunka du menėsius, kurių metu reikia laikyti du egzaminus ir parašyti kursinį darbą, pasirenkant vieną iš duotų temų (žinoma susijusių su makroekonomika/ekonomika ). Pirmas egzaminas (arba mid-term exam) būna maždaug praėjus menėsiui ir turi tik 25 % svarbos galutiniame pažymyje, sekantis egzas (final exam) kurso pabaigoje ir šįkart jau kur kas svaresnis – 50%. Pasiruošti egzaminams, siekiant tik išlaikyti nėra labai sunku (drąsiai užtenka paskaitų), tačiau norint geresnių rezultatų paplušėti tikrai reikės, nors vėlgi kai kurie sugeba gauti aukštus rezultatus ir neįdėję daug pastangų. Kalbant apie reportą, tai kaip ir minėjau būna dažniausiai pateikta keletas temų (pvz. Ar Latvija turėtų devalvuoti savo valiutą, norėdama vėl įgyti konkurencingumą?) ir kurią nors pasirinkus su savo team‘u turi padaryti analizę/parašyti reportą, kuris ir nusveria likusius 25 % pažymio.

Kalbant apie dėstytoją: Morten Hansen turi puikią savybę ne tik sudominti savo dėstomu dalyku, bet netgi padaryti ekonomiką linksma disciplina. Tad keltis ryte ir skubėti į makro paskaitas motyvacijos tikrai netrūksta. Gal skambės kiek banaliai, bet tie du menėsiai prabėgo kaip akimirka ir dabar galiu reziumuoti, jog Makroekonomika – kursas per kurį pasisėmiau daug įspūdžių ir dėstytojas „privertė“ mąstyti kaip ekonomistui (šiek tiek ;] ).

Ir dar tiesa, vos nepamiršau, šiais metais yra įsteigta premija už geriausią makroekonomikos rezultatą, siekianti net 1000 eurų ;].

Liudvikas

9 komentarai:

  1. Sveikas, turiu porą klausimų. :)

    Smalsu iš kokių vadovėlių mokomasi makroekonomiką? Ir šiaip - kiek procentų surenka geriausi, t.y. tie, kurie kurse pasiima tą premiją? :)

    Beje, dėl stojimų. Jie vyksta per čia - http://admission.sseriga.edu.lv/ ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikas, atsakysiu pirmesnis :]

    Makroekonomika mokomes is O. Blanchard Macroeconomics bei R. Dornbusch ir S. Fischer Macroeconomics. Taip pat gaunam daug dalomosios medziagos (straipsniu, statistikos ir pan.)

    Kalbant apie ivertinimus, pas mus ta sistema nera tokia nusistovejusi, kaip Lietuvos universitetuose, kada gali pasakyt, kad geriausias gauna apie 9.8 ar panasiai. Tie ivertinimai svyruoja, vienais metais pats geriausias gali siekti net 190, kitais gi, kai egzaminas padarytas sunkesnis vos vos 170 (vertinimo skale nuo 0 iki 200). Zodziu, priklauso.

    Del stojimu, taip, butent ten

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hey studentai,:)


    Taigi domina ir mane stojimai i sse riga, pildant application forma yra prasoma pirmo semestro pazymiu, ar galima butu irasyti antrojo semestro, nes pazymiai geresni, labai jau norisi istoti.:)
    Aciu uz pagalba:) tikiuosi greito atsakymo;D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pildant formą taip pat prašo "Grade transcript". Turiu pažymių nuorašą iš mokyklos paprastoj formoj, bet jį dar reikėtų išsiverst, o internete radau tokį variantą - https://www.dreamfoundation.eu/public/files/transcript-of-records/transcript-of-records_lt.pdf - ar tas nuorodoj yra standartas ir pagal jį reikia daryt?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Del pazymiu nuoraso - viskas zymiai paprasciau nei atrodo, nera pas mus baisios biurokratijos :) As is mokyklos gavau pazymiu nuorasa, po to per Word'a pasidariau itin paprasta vertima - dalykas lietuviskai, skliausteliuose angliskai ir tada ivertinimas. Pateikiau abu dokumentus ir prie nieko nesikabinejo ;) Tikrai nereikia i jokius vertimo biurus nesti.

    To Monika - reikia rasyti vidurki abieju semestru. Bei del tokiu smulkmenu tikrai siulyciau nesukti galvos, nes visgi beveik viska lemia tavo stojamuju testu rezultatai, motyvacija ir pokalbis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kadangi support'as su manim bendraut nenori, paklausiu čia, gal kas pamatęs padės. :)

    Su pakvietimu į testus jie manęs prašo atsispausdint application formą ir prisegt dokumentus prie jos.

    Visų pirmiausia - kaip reikia atsispausdint tą formą? Bandžiau paprastai atsispausdint, bet man atsispausdina su visais "My account", "Logout" mygtukais vienam šone ir forma kitam šone, kas atrodo bjauriai ir užima 3 lapus. Ar čia taip turi būt ar kažką darau ne taip?

    Prie to pačio - kokių dokumentų jie iš manęs nori? Grade transcript'o, popamokinės veiklos įrodymų ar dar ko?

    Dėkoju iš anksto.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Hey, noriu atsiprasyt, kad neatrasom, visi dabar daug dirba, ruosiasi paskutiniams egzaminams, tad ne visada prisimenam patikrinti blog'a ir klausimus.

    Del formos - na, as nebepamenu kaip pas mane buvo... Jei tau nepavyksta kitu budu atsispausdinti savo formos - nesijaudink, reiskia ir pas kitus taip pat bus ;) Bei nesvarbu, jei negraziai atrodo, svarbiausia yra pats turinys.

    Butinai pasiimk grade-transcript kopija, visu asmens tapatybes dokumentu kopijas ir kokiu tik turi diplomu, pasiekimu ir t.t. kopijas ;)

    Tikiuosi padejau ir jei turi da klausimu - rasyk.

    Sekmes testuose!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėkoju už atsakymą. ;) Ir jei rasit laisvą minutėlę - kam asmens tapatybės dokumentų kopijos? Neužteks tiesiog turėt tapatybės koretlę su savim ir tiek?

    AtsakytiPanaikinti
  9. ID dokumentu kopijos - greiciausiai del kazkokiu biurokratiniu sumetimu. Jei praso kokiu dokumentu kopiju - tai geriau jas padaryk. Sprendziant is buvusiu klasiokiu pasakojimu - SSE Riga dar nepalyginamai mazai bereikalingo popierizmo reikalauja, palyginus su Lietuvos universtitetais :)

    AtsakytiPanaikinti