2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

Paskutinio kąsnio neatims

Mokslas SSE Rygoje, deja, yra mokamas visiems be išimčių. Bet taip buvo ne visada – iki 2008 metų mokslas buvo nemokamas, reikėjo tik padengti EUR 1000 kasmetines kanceliarines išlaidas (įstoję pamatysite, kiek daug įvairios medžiagos gaunate). Nuo 2008-ųjų studijų kaina pradėjo po truputį kilti ir, praeitais metais pasiekusi 3500 EUR, kol kas žada išlikti tokia pati . Taip, tai yra dideli pinigai ir ne kiekviena šeima gali sau tai leisti, bet skubu Jus nuraminti – buvę SSE Riga studentai yra be galo dėkingi savo alma mater už suteiktą išsilavinimą, draugus bei galimybes, tad siekia paremti kasmet prie universiteto bendruomenės prisidedančius naujus studentus. Vienas pagrindinių būdų - kasmetinės SSE Riga Alumni Association teikiamos stipendijos pirmakursiams. Stipendija padengia 50% arba 100% mokslo išlaidų. 2010 metai buvo vieni sėkmingiausių lėšų rinkimo metai: stipendijas, kurių suma sudarė daugiau nei 60 000 EUR, gavo net 25 studentai. Kadangi pats praeitais metais gavau 100% mokslo mokestį padengiančią stipendiją, papasakosiu jums, kaip atrodo visas procesas:

  • Iki rugpjūčio pabaigos reikia išsiųsti savo CV ir motyvacinį laišką. CV atspindės, ar Jūs buvote aktyvūs įvairiose organizacijose ir ar turite pasiekimų mokslų srityje. Manykite, kad stipendija yra buvusių studentų investicija į Jus, o tam reikia garantijos, kad gerai mokysitės ir nebūsite palikti antriems metams. Motyvacinis laiškas, be abejo, įrodo Jūsų norą mokytis SSE Rygoje. Turite parašyti, kodėl Jūs nusipelnėte stipendijos ir t.t. Po pokalbio su vienu iš universitetą baigusių studentų supratau, jog tekstas turi „užkabinti“ skaitytoja, tad rašydami pasistenkite būti kūrybingi.
  • Po kelių dienų vyksta interviu su SSE Riga Alumni Association atstovais. Iš mūsų interviu ėmė Ramojus Gineika, kuris pabaigė mokyklą 2008 metais ir šiuo metu yra SSE Riga Alumni Association lietuvių skyriaus prezidentas. Vėlesnis pokalbis su juo atskleidė, kad interviu turėjo atrodyti kaip tardymas, kad būtų galima pamatyti, ar žmogus nebando „kabinti makaronų ant ausų“. Svarbiausi klausimai buvo:
    - ar žadi būti įvairių studentų organizacijų narys;
    - ar jau įsivaizduoji savo ateitį po mokyklos baigimo;
    - kaip žadi finansuoti savo studijas, jei negausi stipendijos;

  • Maždaug rugsėjo 10-ą dieną yra paskelbiami laimingųjų sąrašai, pasirašomi keli dokumentai, Džordžo Soroso auditorijoje vyksta iškilminga ceremonija, Alumni Association nariai, rektorius ir prorektorė sako gražias padrąsinančias kalbas, kiekvienam iš apdovanotojų įteikiami sertifikatai, paspaudžiamos rankos ir padaromos nuotraukos.

Stipendija yra išties stipri paskata mokytis. Ji suteikia paramą žmonėms, kurių šeimos finansinė padėtis yra sunki. Be to, lėšų rinkimas, baigusių studentų parama mokyklai sustiprina bendruomenės jausmą, sutvirtina abipusį ryšį bei yra viena iš priežasčių, dėl kurių SSE Ryga yra tokia išskirtinė ir unikali mokymosi įstaiga. Niekur kitur Baltijos šalyse universitetų absolventai nėra tokie ištikimi ir nėra taip pasiruošę paremti savo alma mater kaip SSE Rygoje.

Prieš baigdamas, norėčiau akcentuoti pora dalykų:
- svarbiausia yra geras CV ir motyvacijos laiškas, interviu turi mažiausiai įtakos;
- stipendija yra skirta pirmo kurso studentams, kad jie padengtų pirmų metų studijų mokestį. Antrakursiai irgi gali bandyti, bet pirmenybė teikiama pirmakursiams;
- jei gaunama 100% stipendija, tai pirmais metais padengiama 80%, o antrais likę 20% studijų mokesčio, visa kita studentas turi susimokėti pats;
- jei negausite stipendijos, nenukabinkite nosies, nes SSE Ryga turi daug privilegijų - galite gauti banko paskolą studijų išlaidoms padengti. Pats žadu ją imti kitais metais ir visai nebijau, nes esu garantuotas, kad vos pabaigęs mokyklą turėsiu gerai apmokamą darbą ir galėsiu grąžinti visas skolas.

Tikiuosi Jums padėjau, bet jei turite kokių neaiškumų – lauksiu klausimų komentaruose.

Iki malonaus,
Nikita

1 komentaras:

  1. Netikslumai:

    "Popieriaus" kaina iki mokescio ivedimo buvo iki 1000 litu, ne euru.

    Interviu stipendijai - tikrai ne tardymas - ar bent vienam taip atrode? - tikslas tiksliau issiaiskinti, kodel is tiesu kreipiamasi del stipendijos atrinkti tinkamiausius kandidatus pagal aukojanciu stipendijai iskeltus kriterijus. Svarbiausias interviu klausimas, beje, kodel butent tau reikia stipendijos, visa kita - papildoma medziaga kandidatui pazinti.

    Tai tiek,

    Ramojus, SSE Alumni 2008

    AtsakytiPanaikinti